Wat komt er allemaal kijken bij een islamitische uitvaart? Deze cultuur kent een aantal bijzondere gebruiken en rituelen die worden uitgevoerd bij een uitvaart. Hoewel de specifieke rituelen kunnen verschillen per islamitische stroming, zijn er een aantal gebruiken die vrijwel overal terugkomen. Zo zijn er specifieke regels over de behandeling van het lichaam van de overledene. Ook wordt de overledene op een speciale manier in het graf gelegd. Wanneer je een islamitische uitvaartpolis hebt, kun je rekenen op de hulp van gespecialiseerde begrafenisondernemers die met respect handelen.
Reiniging van het lichaam
Bij iedere islamitische begrafenis zijn er een aantal taken die worden uitgevoerd. Zo wordt in de eerste plaats het lichaam gereinigd. Deze reiniging is van groot belang, omdat de overledene onrein is volgens de Koran. Het lichaam wordt drie keer gewassen; indien het lichaam nog niet rein genoeg is, wordt het lichaam nogmaals gewassen. Het aantal wassingen is altijd oneven. Mannen mogen alleen door mannen gewassen worden en vrouwen alleen door vrouwen. Wanneer het lichaam gereinigd is, wordt de overledene in doeken gewikkeld. Deze doeken mogen niet van zijde zijn en geen versieringen bevatten. Een man krijgt drie doeken en een vrouw vijf.
De uitvaart in de moskee en op de begraafplaats
De imam speelt een belangrijke rol in een islamitische uitvaart. Zodra het gereinigde lichaam naar de moskee wordt gebracht, wordt een dodengebed uitgesproken. Dit djanazah-gebed is meestal voor de hele gemeenschap, voor zowel mannen als vrouwen. In de Islam is het belangrijk dat tenminste één moslim een djanazah-gebed uitspreekt voor de overledene. Wanneer niemand dit doet zijn alle moslims hier verantwoordelijk voor. Hierna vindt de uitvaart plaats. De overledene wordt op de rechterzijde in het graf gelegd, met het gezicht richting Mekka. Het graf wordt zo gevuld dat de overledene altijd op de rechterzijde blijft liggen.
Er worden drie handen met aarde in het graf gestrooid door alle aanwezigen. Hierbij worden een drietal spreuken uitgesproken: ‘Hiervan schiepen wij u’, ‘Wij deden u hierin terugkeren’ en ‘Hieruit zullen wij u weer doen opstaan op de Laatste dag’. Het graf zelf is vrijwel altijd eenvoudig, zonder versieringen. Vaak is er wel een eenvoudige grafsteen met de naam van de overledene. Het komt echter steeds vaker voor dat er luxere stenen worden gebruikt met versieringen of teksten uit de Koran. Na de begrafenis wassen alle aanwezig moslims hun handen.
Een islamitische begraafplaats
Een islamitische uitvaart vindt gedeeltelijk plaats in de moskee en gedeeltelijk op de begraafplaats. Een moslim kan er voor kiezen om op een islamitische begraafplaats begraven te worden. Het gebeurt ook vaak dat moslims op een van de openbare begraafplaatsen in Nederland wordt begraven. Hierbij is het altijd belangrijk dat de overledene in het graf met het gezicht naar Mekka ligt. De rouwperiode bij moslims is veertig dagen. Ook is er een condoleance van 3 dagen; waarin familie en buren zorgen voor het eten. Een weduwe kent een rouwperiode van vier maanden en tien dagen.