Gadgets

Draadloos opladen: zo werkt het en dit moet je weten

0

Vergeet onhandige kabels, stekkers en stopcontacten. Draadloos oplaadbare smartphones worden de norm. Het kost wel wat extra om je telefoon van deze optie te voorzien, maar steeds meer mensen vinden dat het waard. Nog niet overtuigd? Of ben je er simpelweg niet zo in thuis? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het fenomeen ‘draadloos opladen’!

Inductie-techniek

Enigszins fascinerend is het wel. Je telefoon opladen zonder kabel. Maar je hoeft geen techneut te zijn om te begrijpen hoe het werkt. Om je telefoon draadloos op te laden, leg je het toestel op een magnetisch geladen inductieplaatje. Die wekt elektrische spanning op en zo wordt er stroom overgedragen naar je telefoon. Zoals de naam al zegt komt er geen draad meer aan te pas. Je kunt de draadloze opladers altijd en overal gebruiken. Buiten in de tuin, in de kroeg, of midden in je woonkamer. Of dat ook echt zo praktisch is, lees je verderop in dit artikel.

Draadloos oplaadbare telefoons

Nog niet alle smartphones op de markt zijn draadloos op te laden. Er zijn er nu zo’n 200 die dat wel zijn. Voornamelijk Androidmerken, zoals Samsung, Huawei en LG Electronics sprongen massaal in op de hype. Maar ook de nieuwste iPhones zijn van de wireless techniek voorzien. Experts voorspellen dat op termijn alle smartphones draadloos oplaadbaar zullen zijn. Zelfs de minder dure types. Het wordt dus eerder de regel dan de uitzondering. Tot het zover is kunnen de eigenaren van oudere smartphones een draadloze ontvanger aanschaffen. Daarmee wordt ook de batterij van hun telefoon zonder kabel oplaadbaar.

Voor- en nadelen

De oplaadstations die je nodig hebt om je apparaten draadloos op te kunnen laden, kosten over het algemeen zo’n 20 tot 70 euro. Naast de enkele plaatjes, bestaan er ook ‘docks’ waarmee je meerdere toestellen kunt opladen. Mocht je een hekel hebben aan kabels, is het de investering zeker waard. Een groot voordeel is dat de oplaadconnector van je telefoon met de draadloze techniek minder snel kapot gaat. En met een dock kun je dus meerdere telefoons in één keer opladen. Daar tegenover staat dat een kabel in de praktijk soms toch echt handiger kan zijn. Bijvoorbeeld als je op reis gaat. Een kabel is simpelweg een compacter dan een laadstation. En het opladen gaat ook een stuk sneller.

Draadloze oplader kopen

Vind je de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Of kun je gewoon niet wachten om zelf te ontdekken hoe het werkt? Dan is het hoog tijd om een draadloze oplader aan te schaffen! Ga naar een fysieke elektronicawinkel om je te laten voorlichten, of doe zelf wat speurwerk en scoor de voordeligste koop bij online aanbieders. Daarbij zijn de verschillende prijzen en productspecificaties vaak lekker inzichtelijk!

Lil Kleine Vermogen, Vriendin: Hoe rijk is de rapper en meer weetjes

Previous article

Streamingdiensten zoals Netflix versus gewone televisie

Next article

You may also like

More in Gadgets