Eten

Sambuca ontleed: wat zit er eigenlijk in? Koffiebonen en meer

0

Sambuca is een Italiaans drankje met een mooie geschiedenis. Vooral over de manier waarop het geschonken wordt, met koffiebonen in het glas, gaan spannende verhalen de ronde. Tijd om het mysterie eens te ontrafelen.

Wat is Sambuca?

Sambuca is een Italiaanse anijslikeur. Het wordt daarom ook wel eens vergeleken met Ouzo en Pastis. De meeste anijslikeuren vinden hun oorsprong in het Midden-Oosten, wat de oorsprong van de naam kan verklaren.

Er zijn eigenlijk drie mogelijke redenen waarom Sambuca heet zoals het nu heet. Het kan afstammen van Zammut, wat een Arabische term voor anijsdrank is. Ook zou de naam kunnen komen van het Italiaanse woord voor venkel (soambu of sounf), of het Latijns voor vlierbessen (Sambucus), en hoewel de klank overeenkomt, geldt dat zeker niet voor de smaak. Als laatste zou de naam afgeleid zijn van de naam van het schip dat de drank naar Italië vervoerde: Sambuq. Wat de waarheid is zullen we misschien nooit weten.

Sambuca wordt in ieder geval gemaakt van witte rum in combinatie met suiker, anijszaad en korianderzaad. Dit geeft de likeur zijn kenmerkende smaak en een alcoholpercentage van 40%.

Hoe wordt Sambuca gedronken?

Wat Sambuca bijzonder maakt, is de manier waarop het gedronken, of beter gezegd, geserveerd, wordt. Vaak wordt de Sambuca in het glas aangestoken, dit zorgt volgens de kenners voor een ‘vol mondgevoel’.

Sambuca is een heldere drank, maar zodra het in aanraking komt met water wordt het troebel. Dus ook als je een ijsklontje in een glas Sambuca, doet, wordt het troebel.

Vaak wordt Sambuca als shotje geserveerd, maar het kan ook in een lekkere cocktail verwerkt worden.

Koffiebonen

Vaak zie je dat Sambuca geserveerd wordt met 3 koffiebonen in het glas. Door het aansteken komen de aroma’s van die bonen vrij en dat geeft een extra dimensie aan de drank. Maar waar komt de traditie van de koffiebonen vandaan?

De eerste reden zou zijn dat die drie bonen voor drie ‘wensen’ staan: gezondheid, rijkdom en geluk. Deze reden wordt tegenwoordig ook het meest gebruikt. De tweede verklaring is dat dit gebruik in de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Toen de Duitsers ook in Italië te vinden waren, en niet altijd herkenbaar waren, deed een barkeeper drie koffiebonen in de Sambuca van gasten om ze te waarschuwen dat er een undercover Duitser in de bar zat.

De derde reden heeft te maken met de maffia. Het aantal koffiebonen, maximaal vijf, gaf aan hoever je in de gratie was bij de betreffende maffiabaas. Bij vijf bonen zat je uitstekend, bij drie gewoon goed, bij minder moest je je zorgen gaan maken en als er geen koffieboon in je likeur zat, kon je maar beter wegwezen.

En, waarom denk jij dat er koffiebonen in je Sambuca geserveerd worden?

5 Populairste online browsergames van 2020

Previous article

Deze 4 beroemdheden spelen blackjack

Next article

You may also like

More in Eten