Geld

Hoe besparen op je hypothecaire lening?

0

Wie van plan is om een eigen woning te kopen, moet doorgaans een hypothecaire lening aangaan om de aankoop ervan te financieren. Het kostenplaatje van zo’n krediet kan al snel oplopen. Gelukkig zijn er enkele manieren om tot wel duizenden euro’s op je krediet te besparen.

1. Vind de laagste rentevoet

Het meeste kan je besparen op je hypothecaire lening door de goedkoopste rentevoet te vinden. Daarvoor moet je verschillende banken vergelijken en ze tegen elkaar uitspelen. Je kan online heel wat vergelijkingsplatformen raadplegen die op basis van je persoonlijke en financiële informatie een gepersonaliseerde rentevoet bij verschillende kredietgevers kunnen voorstellen. In een oogopslag kan je jouw mogelijkheden bij verschillende banken zien en kijken waar je de laagste rentevoet kan krijgen. Ook bij de banken (of op hun websites) kun je vaak zo’n simulatie uitvoeren, maar dan moet je wel tijd vrijmaken om aan verschillende kantoren een bezoekje te brengen.

Een lening simulatie kan je helpen om duizenden euro’s op je hypothecaire lening te besparen. De ene bank kan je immers een rentevoet van 1,2% voorstellen en de andere een van 1,8%. Een groot verschil waarmee je enkele duizenden euro’s meer zou moeten betalen op je leenbedrag. Je kan de verschillende tarieven ook gebruiken om een beter tarief bij jouw voorkeursbank te onderhandelen. Enkele procentpunten kunnen immers een groot verschil maken.

2. Zorg voor een voldoende hoge eigen inbreng

Nog een manier om veel te besparen op je woonkrediet is door minder te lenen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de aankoop van een eigen woning een hoop geld kost. Natuurlijk weet je dit op voorhand en kan je dus al enkele jaren voordien beginnen met sparen. Wie een groot bedrag van zijn woning zelf kan financieren, krijgt vaak betere voorwaarden bij de bank. Hoe meer geld je zelf op tafel kan leggen, hoe kleiner immers het risico voor de kredietgever. Met een hoge eigen inbreng kan je bijvoorbeeld vaak een groter bedrag lenen, stellen ze je een aantrekkelijkere rentevoet voor of moet je misschien minder lang lenen. Een betere rentevoet en een kortere looptijd kunnen je ook helpen om heel wat geld te besparen op het totale kostenplaatje van je lening.

3. Vergelijk brand- en schuldsaldoverzekeringen

Een lage rentevoet vinden is niet het enige wat telt. Veel kredietgevers winnen heel wat bij de extra producten die ze proberen te koppelen aan je woonkrediet. Vaak stellen ze je voor om ook bijvoorbeeld een brandverzekering en schuldsaldoverzekering bij hen af te sluiten. Het is echter niet verplicht om bij de bank waar je een woonkrediet afsluit ook je verzekeringen af te sluiten.

Soms is het zelfs goedkoper als je deze bij een andere financiële instelling of verzekeringsmaatschappij afsluit. Het is daarom een goed idee om ook deze producten eerst te vergelijken, verschillende offertes op te vragen en nadien pas te beslissen.

Natuurlijk weten ook banken dit en stellen ze vaak een gunstigere rentevoet voor als je bij hen ook de extra verzekeringen afsluit. Het is dan aan jou om af te wegen of je beter voor een goedkopere woonlening of een goedkope verzekering kiest.

How to get started with podcasting?

Previous article

De wet Kansspelen op Afstand is er en hier is wat je erover moet weten!

Next article

You may also like

More in Geld