Handig

Ongeluk met een voetganger: wat moet je doen?

0

Je wilt er liever niet aandenken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je deelneemt aan het verkeer. Daarom gaan we in deze blog eens kijken naar voetgangers en wat er gebeurt als je per ongeluk een ongeluk veroorzaakt? Voetgangers, maar ook fietsers, worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ze meer kwetsbaar zijn omdat je tenslotte geen extra schil om zich heen hebben. Wat je precies moet doen, vertellen we jou graag in deze blog.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er geen ernstige gewonden zijn. Is het verkeersslachtoffer nog aanspreekbaar? Kan het zelf opstaan en bijvoorbeeld naar een veilige plek lopen? Slaat het geen wartaal uit en is er geen zichtbaar letsel? Dan kan het slachtoffer zelf bijvoorbeeld een afspraak maken bij de huisarts om even gecheckt te worden. In alle andere gevallen, dus als een slachtoffer niet meer aanspreekbaar is en duidelijk verwond is, moet je 112 bellen.

Veiligheid gaat boven alles, juist in het verkeer. Zorg er daarom ook altijd voor dat jullie, als het mogelijk is, na een veiligere plek gaan. Is dit niet mogelijk? Dan is het verstandig om ook de politie te bellen.

Wetboek van Strafrecht

Wat zegt de wet hierover? In de wet is opgenomen dat bij een ongeluk de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld, dit wordt dan bijvoorbeeld bewezen door dashcams of sporen op de weg. Maar bij kwetsbare verkeersdeelnemers ligt dit anders. Dan is degene die het voertuig bestuurde aansprakelijk. Je hoeft dan dus geen schuld te hebben aan het ongeluk. Hoe dit komt? Omdat een fietser of voetganger dus vaker meer letsel heeft. Om de simpele reden dat een motorrijtuig massiever is.

Zorg er dus, als er een ongeluk is gebeurd, dat je het als bestuurder van een voertuig netjes afhandelt. Heb je iemand over het hoofd gezien bij het oversteken? Zat een fieters in je doden hoek? Het is vervelend en je kunt het niet terugdraaien. Maar wat je wel kan doen is ervoor zorgen dat jullie er samen netjes uitkomen. Maak samen de schade op, fotografeer de plek en geef je gegevens door voor de eventuele afhandeling. Zo kan het slachtoffer ervoor kiezen om een letselschade expert aan te stellen om hem of haar hierbij te helpen.

Meer dan zwart-wit

Kan een voetganger of een fietsers dan niets fouts doen? Nee, dat is ook weer niet waar. In het geval dat een fietsers of voetganger een fout maakt, bijvoorbeeld doordat het aan de verkeerde kant van de weg fiets op loopt. Of onverwachts oversteekt op een onlogische plek, dan sta jij als automobilist of motorbestuurder meer in je eigen recht. Zo kan je bijvoorbeeld nu ook schade bij de fietsers of voetganger claimen. Dit is vaak te verhalen op een AVP-verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering. Nu gelden namelijk de normale wettelijke regels. Er kan ook sprake zijn van overmacht, dan valt er jou niets te verwijten. Maar het is vaak wel moeilijk te bewijzen.

Moeite om de focus te bewaren bij het thuiswerken? Hier zijn enkele tips

Previous article

Tips voor het kopen van aandelen

Next article

You may also like

More in Handig