Handig

Lekker warm de winter doorkomen

0

De bladeren zijn van de bomen, het is weer langer donker en de eerste vorst kondigt zich aan. Kortom: de winter is in aantocht. Wanneer je geen fan bent van deze periode van het jaar is een langdurig vertrek naar zonniger oorden denkbaar. Maar wat als je daar het geld niet voor hebt of jouw werkzaamheden het niet toelaten? Dan moet je er hier toch het beste van maken en de winterse kou trotseren. Maar met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen draai je de verwarming liever ook niet al te hoog op. Daarom geven we je hier tips over hoe je lekker warm de winter doorkomt.

Warme drankjes en voeding

Om gedurende de dag lekker warm te blijven helpt het om hete thee, chocolademelk of koffie te drinken. Soep of drinkbouillon is ook een heerlijk verwarmend tussendoortje. Let verder op je voeding. Eten wat rijk is aan gezonde vetten, zoals vis bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur beter geregeld wordt. Ook kruiden zoals gember stimuleert de bloedcirculatie waardoor je temperatuur stijgt. En van pittig voedsel krijg je het ook lekker warm. Pas wel op met het drinken van alcohol. In tegenstelling tot wat men vaak denkt verwarmt het je lichaam niet maar verlaagt het juist de lichaamstemperatuur. Maar een glaasje glühwein of kruidenbitter op z’n tijd kan natuurlijk geen kwaad.

Lekker bewegen

Bij koud weer is de verleiding groot om onder een dekentje op de bank te kruipen. Maar daar krijg je het niet warm van. Dus kom in beweging! Doe mee met het ochtendgymnastiekprogramma op tv of, nog beter, ga naar buiten voor een wandeling. Wanneer je liever niet alleen gaat trommel je buren of vrienden op om er samen op uit te gaan. Tegen kou kun je je prima kleden en door te bewegen krijg je het lekker warm. Om lekker op te vallen laat je voor het wandelgroepje mutsen bedrukken met een grappige tekst. Ook kan je bijpassende sjaals bedrukken zodat iedereen zeer zeker geen kou vat. En na de wandeling warmen jullie weer lekker op met een beker chocolademelk, uiteraard met een dot slagroom.

Draag kleding in laagjes

Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen. Dit ademt beter dan synthetische stoffen waardoor je lichaam voldoende ventilatie krijgt. Om lekker warm te blijven kun je het beste meerdere laagjes kleding over elkaar dragen. Dus een hemdje, een shirt met lange mouwen met daaroverheen een wollen trui of vest. Wanneer je het toch warm krijgt omdat je bijvoorbeeld aan het koken bent of schoonmaken kun je iets uit doen.

Omring je met warmte

Het gezelschap van anderen zorgt ervoor dat je het een stuk warmer hebt dan alleen. Door de onderlinge verbinding met goed gezelschap wordt figuurlijke warmte omgezet in echte lichaamswarmte. Wat ook helpt om de kou tegen te gaan is knuffelen. Hierbij komt een stofje vrij in de hersenen die je een verwarmend geluksgevoel geven. Dus knuffel je partner, hond of kat in de winter extra vaak en je blijft lekker warm.

Dit zegt jouw favoriete tv-programma over jou

Previous article

Waar kan ik vegan condooms kopen?

Next article

You may also like

More in Handig