Handig

Hoe werkt de BPM berekening van een elektrische auto?

0

Als je onderzoek doet naar het importeren van een auto dan heb je er vast wel eens over gehoord: BPM. Waar staat deze afkorting voor, en wat houdt de term precies in? In dit artikel vertellen we je er meer over. Zo kun je je beter voorbereiden op het importeren van je nieuwe auto en kom je minder snel voor verrassingen te staan.

BPM snel en simpel uitgelegd

De afkorting BPM staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. Voor elke auto die in Nederland rijdt wordt één keer BPM in rekening gebracht. Het is dus eigenlijk een belasting die betaald moet worden bij de aanschaf van een auto. In dat opzicht is het erg vergelijkbaar met BTW. BTW betaal je iedere keer dat je een product of dienst aanschaft. Misschien heb je het wel eens op het bonnetje van bijvoorbeeld de supermarkt zien staan.

De meeste ondernemers zijn verplicht BTW in rekening te brengen bij hun klanten. Deze belasting mag de ondernemer niet in eigen zak steken. Aan het eind van elk kwartaal moet alle ontvangen BTW overgemaakt worden naar de belastingdienst. Hetzelfde gebeurt dus met BPM: als je een nieuwe auto koopt moet je deze belasting altijd betalen. Als je een tweedehands auto koopt hoeft dit niet. De BPM is tenslotte al betaald toen de auto nieuw aangeschaft werd.

Moet je BPM betalen bij het kopen van een elektrische auto?

Je vraagt je misschien af of er andere regels gelden voor elektrische auto’s. Moet je ook BPM betalen als je een elektrische auto koopt? Als je een tweedehands elektrische auto koopt, hoef je geen BPM te betalen. De reden hiervoor legden we net al uit: over een tweedehands auto is al eens BPM geheven, dus dit hoeft geen tweede keer te gebeuren. Elektrische auto’s zijn echter wel een uitzondering op deze regel.

De hoogte van het BPM bedrag dat je betaalt is namelijk afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto. Zoals je vast al weet is de CO2 uitstoot van een elektrische auto nul. Er wordt misschien wel CO2 uitgestoten bij het opwekken van de energie waar de auto op rijdt, maar daarna zorgt de auto niet voor verdere emissies. Omdat de BPM afhankelijk is van deze emissies, zou je verwachten dat de BPM die je betaalt bij het aanschaffen van een elektrische auto ook nul is. Dit is inderdaad het geval. De BPM van een elektrische auto is dus nul omdat de auto geen fossiele brandstoffen verbrandt en niet voor CO2 uitstoot zorgt.

Irritaties rondom te veel reclames online casino’s zonder licentie

Previous article

De voordelen van een parka jas op een rijtje

Next article

You may also like

More in Handig