Geld

5 Verstandige dingen om te doen na winnen van prijsgeld

0

Het is de droom van veel mensen om veel prijsgeld te winnen. Elk jaar rond oud & nieuw worden er ontzettend veel staatsloten verkocht en wacht iedereen met smart af tot de staatsloterij hun prijzen bekend maakt. Echter is niet de staatsloterij erg populair, ook andere manieren om geld te winnen worden door mensen veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan krasloten, die bij verschillende Primera’s als warme broodjes over de toonbank vliegen. Stel dat het echter zo ver is en je echt flink prijzengeld wint, (bijvoorbeeld in online jackpots) wat moet je dan doen met je winst? Wij geven tips wat verstandig is om te doen nadat je prijzengeld hebt gewonnen.

Aan het goede doel geven

Wanneer je echt iets goeds zou willen doen met je prijzengeld, is een goed doel natuurlijk een zeer verstandige optie. Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende goede doelen, dus het kan best lastig zijn om de juiste keuze te maken tussen verschillende goede organisaties. Het belangrijkste is dat je een goede doelen organisatie kiest waarmee je veel affiniteit hebt. Vind je het belangrijk dat er geen armoede meer is in de wereld, probeer dan een organisatie te doneren die zich hiervoor inzet.

Obligaties

Het nadeel van gokken of beleggen is dat je veel risico hebt. Daarentegen heb je ook hoog rendement, maar loop je dus ook veel kans om je inleg te verliezen. Een veiligere optie, met helaas ook wat minder rendement, zouden obligaties kunnen zijn. Hier leg je geld in voor een aantal jaar (vaak een langere periode, bijvoorbeeld voor vijf of tien jaar) en krijg je hier bijvoorbeeld 5% winst over uitbetaald. Hoewel het nadeel is dat je lange tijd niet bij je geld kan (anders moet je een boete betalen) heb je ook lang de tijd om nat e denken over wat je met je geld zou willen doen.

white and orange bokeh lights

Opzijzetten voor familie (of vrienden)

Of je nou kinderen hebt of niet, het kan heel fijn zijn voor je omgeving wanneer je jouw winst deelt met de mensen om je heen. Zeker in het geval van kinderen is het heel fijn om een flinke spaarpot achter de hand te hebben voor hun toekomst. Zorg wel dat je een afweging maakt met hoeveel je zelf nodig hebt om relaxed te kunnen leven.

Zorgeloos kunnen leven

Het allerbelangrijkste: zorg voordat je anderen helpt, eerst dat je zelf genoeg overhoudt om zorgeloos te kunnen leven. Maak bijvoorbeeld een berekening van hoeveel je kwijt zal zijn aan al je basisbehoeften, en kijk hoeveel. Je overhoudt. Dit resterende bedrag zou je vervolgens kunnen gebruiken om aan derden te geven of te investeren. Zo loop je niet het risico dat je na het winnen van prijzengeld alsnog zelf in de geldproblemen komt te zitten.

Blijf werken

Een tip van loterijwinnaars zelf: vergeet niet te blijven werken. Als je hiermee stopt en dus eigenlijk niks meer hoeft te doen om van te kunnen leven, kan het zomaar zijn dat je plotselinge daling van verlies en ambitie ervoor zorgt dat je even het zicht op je leven bent verloren.

De Spirituele Trends van 2020

Previous article

Nieuwe auto: de wat nu te regelen checklist

Next article

You may also like

More in Geld